Fotoprodukter och fotoframkallning

fotoframkallning

Fotoframkallning

Det är viktigt att komma ihåg att när du beställt dina bilder till framkallning så kan du inte ångra dig. Eftersom samtliga produkter produceras som unika, personliga bilder har Du ingen ångerrätt eller avbeställningsrätt på din beställning. Detta gäller även analog framkallning. Enligt Distans- och hemförsäljningslagen (2005:59) 4 § 1 respektive Konsumenttjänstlagen (1985:716) 42 §.

Hur går det till att framkalla foton via internet?

Det första du behöver göra är att lägga in de foton du vill framkalla i din dator. Det är enkelt att göra, det är bara att koppla in kameran i datorn via usb-uttag, så brukar det mesta gå automatisk – allt du brukar behöva göra är att godkänna. Det enklaste är att du lägger alla foton du vill framkalla i en och samma mapp – skapa en ny mapp och lägg över alla foton där. På så sätt blir det enklare när du ska framkalla senare. Sedan behöver du hitta ett företag som kan framkalla dina bilder. Det enklaste är att du söker på internet efter till exempel ”fotoframkallning”. Sedan är det bara att välja i listan av sökresultat. Jämför gärna olika företag för att se viket som har de bästa erbjudandena. Ofta har du möjlighet att framkalla ett visst antal foton gratis, ofta 50 eller 100, och endast betala för portot. Det kan vara ett bra sätt att prova sig fram. Kanske känner du redan till ett företag du skulle vilja prova?
Se några av företag här i listan som gör fotoframkallning.
Du går in på företagets hemsida och ser hur du gör för att ladda upp korten där. Det brukar finnas enkla instruktioner på sidan. Ibland är du tvungen att registrera dig på sidan, ibland behöver du ladda ner något program för att kunna föra över fotona – det är olika mellan de olika företagen. Du brukar även kunna välja om du vill ladda upp fotona ett och ett, eller om du vill ladda upp en hel mapp på en gång. Du kan, vilket är en fördel med att framkalla så här, beställa ganska många foton på en gång om du vill. Sedan är det bara att vänta på att bilderna laddas upp på företagets sida. Det brukar gå relativt snabbt. Du har även möjlighet att, när alla foton är uppladdade, anpassa din beställning. Du kanske vill ha dubbla kopior av något foto, ha någon förstoring eller liknande. Ibland kan du även beställa andra produkter, till exempel muggar eller t-shirts, med dina motiv på. Tänk även på proportionerna i bilden – du brukar ha möjlighet att anpassa dina bilder, beskära och ta hänsyn till vilka proportioner du vill ha. Efter det är det bara att bekräfta och avsluta beställningen. Du får fylla i din adress, och ser hur mycket du kommer att få betala totalt. Oftast har du möjlighet att välja att betala på en gång (med kort) eller få hem en faktura tillsammans med din beställning. Fotona finns nu uppladdade i företagets databas, och de fortsätter med att framkalla och skicka hem dem till dig. Oftast har du dina foton inom en vecka. Företaget skriver ut dina kort på en vanlig fotoskrivare, paketerar och skickar hem till dig. Att framkalla via internet är ett enkelt och bekvämt sätt att framkalla dina digitala bilder. Det är generellt sätt billigare än att framkalla via en vanlig fotobutik. Fotoframkallning via internet är definitivt värt att prova.